Διαλέξεις και ασκήσεις φιλοσοφίας

Από 9-4-2013 μέχρι και τέλος Ιουνίου του 2013 η Δρ. Ευσταθία Βαλιάντζα-Αυτιά (*) θα συνεχίσει την παρουσία της στο «ΦΑΡΟ», με διαλέξεις και ασκήσεις φιλοσοφίας, εστιάζοντας κυρίως στα Λογικά έργα του Αριστοτέλους.

Οι διαλέξεις θα συνοδεύονται από επί τούτου δομημένες φιλοσοφικές ασκήσεις εγκεφάλου, που έχουν σκοπό όχι μόνον να εξοικειώσουν τους ασκούμενους στο Αριστοτελικό έργο, αλλά κυρίως να καλλιεργήσουν νέους τρόπους σκέψης-θεώρησης για την πραγματικότητα, ώστε να δομήσουν καινούργια σχετικά νευρωνικά κυκλώματα μνήμης.

Οι μετέχοντες θα ασκηθούν να εστιάζουν στην ουσία της πραγματικότητας  και να αναζητούν την απώτατη αιτία και τον σκοπό των πραγμάτων ή καταστάσεων, δηλαδή να αναζητούν το πραγματικό νόημα τους, χωρίς να χάνονται στις λεπτομέρειες και στα επουσιώδη.

Θα ασκηθούν στην άσκηση κριτικής, με παραδείγματα από την καθημερινότητα που βιώνουμε, ακούμε, διαβάζουμε, και θα σκεφθούν εναλλακτικούς τρόπους θεώρησης και αντίληψης  γι αυτήν.

Τα μαθήματα δεν αφορούν νεκρές αφηρημένες ή ιστορικές κυρίως γνώσεις φιλοσοφίας, αλλά τον τρόπο να δομούμε την σκέψη μας με οδηγό τον Αριστοτελικό διαλεκτικό και επιστημονικό συλλογισμό, ώστε να διευκολυνθούμε στην αντιμετώπιση  προβλημάτων της καθημερινότητας, όπως προβλήματα διαπροσωπικών σχέσεων, πολιτικής, οργάνωσης κλπ.

Σημαντικό θέμα σε αυτή την διαδικασία ασκήσεων θα είναι η ανάπτυξη αυτόνομου εσωτερικού διαλόγου, καθώς και σχετικού αιτιολογημένου και σαφούς ορθού γραπτού λόγου.

Σε κάθε τρίμηνο θα πραγματοποιούνται  2 ατομικές συνεδρίες αντί ομαδικής διάλεξης και ασκήσεων, κατά τις οποίες θα εξατομικεύονται οι κατευθύνσεις μάθησης.

Στις παραπάνω διαλέξεις και ασκήσεις θα μετέχουν κατά προτεραιότητα τα μέλη της ομάδας που έχει ήδη παρακολουθήσει τις εισαγωγικές διαλέξεις και ασκήσεις εγκεφάλου που δόθηκαν από την ομιλήτρια στον «ΦΑΡΟ», κατά το διάστημα  Νοεμβρίου 2012-Μαρτίου 2013.

Ο συνολικός αριθμός των ατόμων της ομάδας των φιλοσοφικών διαλέξεων και ασκήσεων θα είναι περιορισμένος για πρακτικούς λόγους στα 8-10 άτομα το πολύ, διότι εφαρμόζεται η ειδική μέθοδος διδασκαλίας: «βιωματική – επικοινωνιακή μάθηση» (ΒΕΜ) με εξατομίκευση .

Η συνολική σειρά των διαλέξεων και ασκήσεων (εισαγωγικές και φιλοσοφικές) προβλέπεται να επαναληφθούν από τον Οκτώβριο του 2013 μέχρι τον Μάιο του 2014, μία φορά την εβδομάδα, κάθε Τρίτη 7.00-9.00 μ.μ. και με κόστος 20 ευρώ/εβδομάδα.

Όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν, είτε την σειρά των φιλοσοφικών διαλέξεων ασκήσεων που θα αρχίσει από 9-4-2013, είτε την καινούργια σειρά  στο σύνολο της από Οκτώβριο 2013-έως Ιούνιο 2014, παράκληση να το δηλώσουν στην Γραμματεία.

————————————————————————————————————————— (*)Σημειώνεται ότι η Δρ. Ευσταθία Βαλιάντζα-Αυτιά έχει διδάξει στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας το μάθημα της «Φιλοσοφίας των Τεχνικών Επιστημών»