ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

«Ο ΜΑΓΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ»

Μια συνοπτική παρουσίαση ενός σεμιναρίου που έχει δομηθεί μαζί με πρακτικές ασκήσεις για να εισάγει κάποιον στον μαγικό κόσμο της φωτογραφίας. Ο στόχος του είναι να σας ταξιδέψεει στον κόσμο αυτό, για να τον γνωρίσετε σε όλο του το μεγαλείο. Να δείτε τις χρήσεις και τις εφαρμογές  της φωτογραφίας, να την αγαπήσετε σαν τέχνη και να ασχοληθείτε δημιουργικά με κάποιον  από τους τομείς της, τώρα που όλοι σχεδόν έχετε μια φωτογραφική μηχανή στα χέρια σας.

 Μιλώντας και μελετώντας την τέχνη και την τεχνική της φωτογραφίας:

 Θα εξετάσουμε την λειτουργία των αισθήσεων μας και ειδικά της όρασης.

Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή, θα παρακολουθήσουμε την ανακάλυψη και την εξέλιξη της φωτογραφίας των φωτογραφικών μηχανών, των φιλμ και θα απολαύσουμε τις πρώτες μαυρόασπρες και έγχρωμες φωτογραφίες.

Μελετώντας τις 3 διαστάσεις, το χρώμα, το φως και τις ιδιότητες του, τρόπους φωτισμού, το βάθος πεδίου, τους φακούς το διάφραγμα και την ταχύτητα των μηχανών θα λύσουμε πολλές απορίες σχετικά με τις φωτογραφίσεις.

Βλέποντας διάσημες φωτογραφίες που έγραψαν ιστορία και μιλώντας για την ζωή και τα έργα μεγάλων φωτογράφων,  θα δούμε την τέχνη της φωτογραφίας από την δική τους οπτική.

Αφού θυμηθούμε λίγη φυσική και οπτική, θα εξετάσουμε ειδικές τεχνικές λήψεων, όπως την ακτινογραφία, την φασματογραφία, την υπέρυθρη φωτογραφία, τις οπτικές ίνες, το ηλεκτρονικό μικροσκόπιο, την διαστημική, την ιατρική και την επιστημονική φωτογραφία, την φωτογραφία KIRLIAN, την φωτογραφία θερμών αερίων, την φωτογράφηση με ατομικά σωματίδια, εφαρμογές όπως BLACK LIGHT, το HAARP κλπ.

Θα καταλάβουμε τι είναι η ψηφιακή φωτογραφία και πως γίνεται η επεξεργασία της εικόνας με ειδικά προγράμματα.

Παρατηρώντας το πως προσαρμόζεται αλλά και πως ΄΄ξεγελιέται΄΄ ο ανθρώπινος εγκέφαλος με παραδείγματα οπτικής ψευδαίσθησης θα γνωρίσουμε το δωμάτιο AMES και άλλα παράδοξα.

Θα απολαύσουμε απίστευτες εικόνες δημιουργημένες ηλεκτρονικά, και θα δούμε φωτογλυπτά και εικόνες από περίεργα και σπάνια γεγονότα και περιστατικά.

Αναλύοντας φωτογραφίες θα μιλήσουμε για την αισθητική, την σύνθεση, την συμμετρία, την ισορροπία, τον χρυσό κανόνα, την χρυσή τομή, τον αριθμό Φ, την προοπτική, τα σημεία φυγής και θα δούμε παραδείγματα για όλα αυτά.

Εξετάζοντας τους κλάδους της φωτογραφίας ( διαφημιστική,  αρχιτεκτονική,  Still life,  Πορτραίτο,  Μόδας,  Τοπίο, Ρεπορτάζ, Αθλητική, Βιομηχανική, Διαστημική, Ιατρική, πολεμικό ρεπορτάζ) και βλέποντας αντίστοιχες λήψεις, θα μιλήσουμε για το επαγγελματικό studio και θα αναλύσουμε τις τεχνικές που διαφοροποιούν το φωτογραφικό αποτέλεσμα οπτικά και αισθητικά.

Θα καταλάβουμε την Δύναμη Της Εικόνας για χειραγώγηση, απάτη και προπαγάνδα μέσα από το φωτορεπορτάζ και την FAUXTOGRAPHY.

 

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ :  ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟΣ (ΑΡΗΣ) ΧΡΥΣΑΓΗΣ

Το σεμινάριο θα γίνει στα γραφεία του Σωματείου «ΦΑΡΟΣ Βοήθεια στον Άνθρωπο» Στουρνάρη 49Α & Πατησίων, 7ος όροφος, Αθήνα

 ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2016

ΩΡΑ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗΣ: 16.00

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 16.30 ΩΡΑ ΛΗΞΗΣ: 21.30

Κόστος παρακολούθησης: 20 ευρώ

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στην γραμματεία έως Παρασκευή 19/02/2016

Τηλέφωνο & fax: 210 3216803 email: faros.mko@gmail.com

Ώρες  λειτουργίας  γραμματείας: Δευτέρα έως Παρασκευή: 11:00-15:00

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Βελισσάριος Χρυσάγης είναι από τους πιο γνωστούς φωτογράφους της χρυσής εποχής της Ελληνικής διαφήμισης (1980-2005). Συνεργάστηκε με τις μεγαλύτερες διαφημιστικές εταιρίες για δεκάδες γνωστές καμπάνιες. Είναι ο μόνος φωτογράφος που έχει βραβευθεί από την Ελληνική Ένωση Διαφημιστικών Εταιριών (Ε.Ε.Δ.Ε.) με τον ΄΄ΧΡΥΣΟ ΕΡΜΗ΄΄ ,το ανώτατο βραβείο του χώρου της διαφήμισης. Γεννήθηκε στην Αθήνα, φοίτησε στην Σχολή Σταυράκου στο τμήμα των εικονοληπτών και παράλληλα παρακολουθούσε και το τμήμα σκηνοθεσίας. Συνέχισε τις σπουδές του στην Αγγλία στο Guildford School of Arts όπου έγινε δεκτός σαν εξαιρετικό ταλέντο. Μετά τις σπουδές του άνοιξε στην Αθήνα ένα από τα πιο σύγχρονα studio διαφημιστικής φωτογραφίας και παράλληλα ασχολήθηκε με διάφορες επιχειρηματικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες,(διακόσμηση εσωτερικών χώρων, σχεδιασμό επίπλων, ξυλογλυπτική και γλυπτική με σύρμα ή με πηλό, έργα μεικτής τεχνικής κλπ.

Έχει κάνει ατομικές εκθέσεις με φωτογραφίες και άλλα έργα του και έχει λάβει μέρος σε ομαδικές.