Μαθήματα Qigong

μέσω Zoom

με την Δήμητρα Μωϋσιάδου

 

Ημερομηνίες Οκτωβρίου:

Δευτέρα 17/10  & Δευτέρα 31/10

Ώρα έναρξης: 19:00

Διάρκεια:  75΄  έως 90΄ λεπτά (1.5 ώρα) με ένα σύντομο διάλειμμα.

Συμμετοχή 8 €

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής. Επικοινωνία με την γραμματεία του Φάρου: με email στο faros.mko@gmail.com ή τηλεφωνικώς στο 210 3216803

 

Προαπαιτούμενα: Kαλή θέληση,  αθλητικά ρούχα  και ελαφριά παπούτσια ή πέδιλα χωρίς τακούνι.

Υ.Σ.: Μία καρέκλα συντροφιά σας, μπορεί να βοηθήσει για στήριξη στην διάρκεια της προθέρμανσης.

 

Qi gong (Chi gong) σημαίνει καλλιέργεια της ενέργειάς μας και περιλαμβάνει ασκήσεις με συγχρονισμένη αναπνοή σε όρθια στάση, οι οποίες:

  • βελτιώνουν την ισορροπία, τη στάση και την ευλυγισία του σώματος
  • χαλαρώνουν και ενδυναμώνουν
  • καλλιεργούν την επίγνωση
  • εναρμονίζουν σώμα – συναίσθημα – νου.

 

 

Απόσπασμα απο το βιβλίο ‘’Η τέχνη του Τ’άι Τσι Τσ΄ ουάν’’ του Τιού Μπούναγκ, εκδόσεις Κοάν (έκδοση 2000):  

“Σαν σύστημα άσκησης  το τάι τσι στοχεύει στην ανάπτυξη της ευλυγισίας και της ευαισθησίας και στην διατήρηση μιας αίσθησης ζωτικότητας. Παράλληλα με άλλες παραδοσιακές κινεζικές  θεραπευτικές τέχνες μεταχειρίζεται το σώμα σαν έναν οργανισμό που περιέχει ζωτική ένεργεια  (Τσι). Αυτή η ενέργεια ρέει μέσα από συγκεκριμένα κανάλια  (μεσημβρινούς)  και  η βασική λειτουργία της άσκησης του τάι τσι είναι να εξασφαλίσει αυτή η ροή να είναι ανεμπόδιστη, σταθερή και , το σηματικότερο απ΄όλα, ισορροπημένη μεταξύ των δύο ‘’ποιοτήτων’’ ενέργειας που ονομάζονται Γιν και Γιανγκ και που βασικά είναι οι ποιότητες της συστολής και της διαστολής. Η δύναμη και η απαλότητα – αντικρουόμενες έννοιες στα περισσότερα άλλα συστήματα – αναπτύσσονται συνδυασμένα στο τάι τσι ώστε η ενέργεια να μην υπερσυγκεντρώνεται όυτε να διασκορπίζεται.

Αυτή η εργασία με το τσι επιτυγχάνεται μέσα από  την αργή -σχεδόν χορευτική- σειρά κινήsεων που ονομάζεται Φόρμα, τα ρυθμικά αναπνευστικά πρότυπα των  qi gong  και τις ασκήσεις ( προθέρμανσης)  που είναι σχεδιασμένες να ‘’ανοιγουν το σώμα’’ και να το κάνουν ευλύγιστο , απελευθρώνοντας το από την ένταση και την ανησυχία. Συγχρόνως η πιο δυναμική, πολεμική πλευρά της άσκησης βοηθά στην  τόνωση και αναζωογόνηση του μυικού συστήματος και των οργάνων του σώματος.’’

Βιογραφικό σημείωμα διδάσκουσας: Η Δήμητρα Μωυσιάδου εξασκούσε για χρόνια την γιόγκα στην Θεσσαλονίκη , όταν πρωτογνώρισε το qi gong και το t’ai chi ch’uan το 1997 απο τον  Δημήτρη Πιτιανούδη και τον Paul Cavel. Aπό το 1998 έως το 2015 που έζησε στην Κέρκυρα εκπαιδεύτηκε στο qi gong και στο t’ai chi ch’uan με δασκάλους την Val Osborne, την Saskia Handley και τον Tew Bunnag του European school of t’ai chi ch’uan.

Η δυνατότητα να ασκείται κάποιος οπουδήποτε, σε εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο, απολαμβάνοντας την επαφή με την φύση, χωρίς να απαιτείται κάτι βοηθητικό, μαζί με τα οφέλη που δίνει η άσκηση του qi gong και του t’ai chi ch’uan, είναι αυτά  που την κέρδισαν από την γιόγκα και συνεχίζουν να την εμπνέουν. Από το 2016  διδάσκει  qi gong  σε  ολιγομελή γκρούπ στην Θεσσαλονίκη όπου ζεί μόνιμα.