Σας καλούμε να κλείσουμε την κινηματογραφική σεζόν με μια πολύ ξεχωριστή ταινία/ντοκιμαντέρ, που απαντά με αισιοδοξία στο ερώτημα: 

Τι πάει στραβά με τον κόσμο και τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό;

Σίγουρα, θα έχουμε πολλά να σκεφτούμε και να μοιραστούμε βλέποντας αυτήν την ταινία.

Και θα έχουμε όσο χρόνο θέλουμε, για να κουβεντιάσουμε και να δροσιστούμε με σπιτικό παγωτό στο μπαλκόνι!

 «I AM» Βραβευμένη ταινία/ ντοκιμαντέρ για την κατάσταση του κόσμου …

Δευτέρα 11/7/2016  

Ώρα προσέλευσης 19:00 Ώρα έναρξης: 19:30

Μια απροσδόκητη ταινία από τον Τομ Σάντιακ, το “Ι ΑΜ” εξερευνά τι σημαίνει να είσαι αληθινά άνθρωπος. Γνωστός κυρίως ως σκηνοθέτης κωμωδιών, ο Σάντιακ ζούσε ό,τι πίστευε  ως “αμερικανικό όνειρο”, μετά από κινηματογραφικές του επιτυχίες. Τότε ένα ατύχημα που είχε με το ποδήλατό του τον άφησε με μετακακωσικό σύνδρομο (σύνδρομο μετά μια διάσειση), μια κατάσταση που είχε ως αποτέλεσμα ψυχολογική και σωματική αστάθεια, και τον οδήγησε να θέσει ερωτήματα για την πραγματικότητα του κόσμου και για την ίδια του την ύπαρξη.

Τελικά αναρρώνοντας, ο Σάντιακ συνειδητοποίησε ότι δεν μπορούσε πια να ζήσει τη ζωή όπως τη ζούσε έως τότε και ξεκίνησε σε αναζήτηση απάντησης σε ένα πολύ θεμελιακό ερώτημα: Τι πάει στραβά με τον κόσμο και τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό; Οι απαντήσεις που βρήκε τον οδήγησαν να αλλάξει ριζικά τον τρόπο σκέψης του και να δημιουργήσει ένα ίδρυμα ως την προσωπική του συνεισφορά στην απόκριση σε αυτό το δύσκολο ερώτημα.

Χρησιμοποιώντας συναρπαστικές συνεντεύξεις με μερικούς από τους μεγαλύτερους στοχαστές του κόσμου, ο Σάντιακ “ξεφλουδίζει” τον εξωτερικό φλοιό του γνωστού μας κόσμου και επιχειρηματολογεί ισχυρά ότι όλα τα έμβια όντα συνδέονται αφανώς μεταξύ τους και ότι έχουμε έρθει στη Γη με το πεπρωμένο να ζήσουμε ένα πιο στοργικό και συμπονετικό βίο. Από τον Desmond Tutu, τον Νοτιοαφρικανό ακτιβιστή για τα κοινωνικά δικαιώματα, μέχρι τον Coleman Barks, τον Νοτιοαμερικανό ποιητή και φιλόσοφο, οι ενοράσεις που μας προσφέρονται σε αυτό το φιλμ έρχονται από στοχαστές που είναι στην κορυφή του πεδίου τους στη φιλοσοφία, την ψυχοθεραπεία, τη λογοτεχνία.

Συνυφαίνοντας αρχαίες θρησκευτικές και φιλοσοφικές ιστορίες με τη σύγχρονη επιστήμη, ο Σάντιακ ανατρέπει μερικές από τις πιο συνηθισμένες μας πεποιθήσεις. Παρουσιάζοντας  θέματα όπως την συνεργασία αντί για τον ανταγωνισμό, τη συμπόνια αντί για το προσωπικό όφελος, την ψυχική σύνδεση με τα άλλα μέλη της κοινωνίας, αντί της αποξένωσης, μας παρέχει μια “άλλη” οπτική για το τι είναι η φύση μας και μερικά μαθήματα για τις επακόλουθες επιπτώσεις όταν την αγνοούμε.