Αγία Φιλοθέη η Αθηναία
Παρουσίαση της ομώνυμης εργασίας του Νικόλαου Αλευρή
 Φωτεινή, ηρωική και αθόρυβη μορφή στην Τουρκοκρατούμενη Αθήνα του 16ου αιώνα, η αγία Φιλοθέη η Αθηναία, αγωνίστηκε σε άλλου είδους πεδία μαχών και αναδείχθηκε ως μια απο εκείνες τις παρουσίες που λειτουργούν εμπνευστικά και παρήγορα στους δύσκολους καιρούς μας.

 

το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2022

με διαδικτυακή σύνδεση

ώρα έναρξης 19:00 (διάρκεια 60΄)

εισηγητής: Νικόλαος Αλευρής*

συμμετοχή υπέρ του Φάρου 5 ευρώ

 

Δηλώσεις συμμετοχής:
με email στο faros.mko@gmail.com
ή τηλεφωνικώς στο 210-3216803, 6989648727

 


 

Βασικά Σημεία Εργασίας:
Α: Το ιστορικό περίγραμμα της Αθήνας του 16ου αιώνα.
Β: Το έργο της Αγίας Φιλοθέης.
Γ: Το τέλος της Αγίας Φιλοθέης.
Δ: Η προσωπικότητα της Αγίας Φιλοθέης και ο χαρακτήρας του έργου της.

            Το πρώτο κεφάλαιο, για την Αθήνα του 16ου αιώνα, εκτίθεται συνοπτικά, διότι σε αυτή την εργασία έχει σκοπό να δώσει μια γενική εικόνα για το τι βίωνε ο Ελληνισμός και ποια ήταν η κατάσταση στην Αθήνα την συγκεκριμένη χρονική περίοδο, δηλαδή την περίοδο που έζησε και έδρασε η Αγία Φιλοθέη.
            Στο δεύτερο κεφάλαιο περιγράφεται το έργο της Αγίας Φιλοθέης. Στο τρίτο κεφάλαιο περιγράφονται τα γεγονότα που οδήγησαν στο τραγικό τέλος της και η τύχη του λειψάνου της, ενώ στο τέταρτο κεφάλαιο γίνεται μια προσπάθεια προσέγγισης, μελέτης και κατανόησης της προσωπικότητάς της, μέσα από το πολύπλευρο έργο της.

Εποπτικό Υλικό: Κατά την διάρκεια της ομιλίας θα παρουσιαστούν εικόνες του μαρτυρίου της και εικόνες από την κατοικία της, η οποία διασώζεται.

 


* Σύντομο βιογραφικό του ομιλητή:
Ο  Νικόλαος Αλευρής γεννήθηκε στην Πάτρα το 1978. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Κοινωνικής και Ποιμαντικής Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Τμήματος Φιλολογίας του ιδίου Πανεπιστημίου και του Τμήματος Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών με ειδίκευση στην Τουρκική Φιλολογία του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (Κομοτηνή). Είναι Μεταπτυχιακός φοιτητής της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ στο γνωστικό αντικείμενο «Η Θεολογία στο Σύγχρονο Κόσμο: Θρησκευτικός Τουρισμός».