Πώς μπορούμε να οργανώσουμε αυτά που βλέπουμε;
Η μελέτη του φωτός στο χρώμα και στο σχέδιο

 

Στην παραδοσιακή άσκηση του σχεδίου και του χρώματος δεν μελετούμε μία νεκρή φύση, ένα πρόσωπο ή ένα τοπίο, αλλά την πορεία του φωτός προς αυτά,. Ότι επιχειρούμε να σχεδιάσουμε, όποιο κι αν είναι το θέμα μας, θα εμφανιστεί στο χαρτί μας, όταν καταφέρουμε να μεταφέρουμε σωστά τον τρόπο με τον οποίο αυτό φωτίζεται. Το φως είναι αυτό που μας επιτρέπει να βλέπουμε, άρα ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί, αποτελεί το κύριο ζητούμενο σε κάθε περίπτωση άσκησης σχεδίου και χρώματος.

Στις συναντήσεις μας θα γνωρίσουμε τα εργαλεία, με τα οποία επιχειρούμε να εξετάσουμε την ροή το φωτός γύρω μας, στο πλαίσιο μίας σχεδιαστικής και χρωματικής μελέτης, αλλά και της λειτουργίας των χρωμάτων στον χώρο γύρω μας. Η πρώτη μας συνάντηση έχει θέμα το χρώμα και η δεύτερη στο σχέδιο. Με οπτικούς πειραματισμούς και παραδείγματα, θα μιλήσουμε για το φως στις χρωματικές και στις τονικές εντάσεις. Σε επόμενη συνάντηση θα μάθουμε για το σχέδιο, τους όγκους, τους άξονες, τις κλίμακες και τις ισορροπίες.

Θα επιχειρήσουμε να δούμε διαφορετικά το περιβάλλον μας, οργανώνοντας το, σύμφωνα με τους νόμους της σχεδιαστικής μελέτης.

    Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2021,
με διαδικτυακή σύνδεση
έναρξη 20:30
εισηγήτρια: Παππά Νίνα

Διάρκεια: 30-40 λεπτά

συμμετοχή μελών και φίλων υπέρ του Φάρου 5 ευρώ

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής με email ή τηλεφωνικώς: faros.mko@gmail.com , 210-3216803Η πρώτη διάλεξη για το χρώμα έχει διάρκεια 30΄ – 40΄ και θα διατεθεί χρόνος για ερωτήσεις.

Η δεύτερη διάλεξη για το σχέδιο θα ανακοινωθεί σύντομα.


  Λίγα λόγια για την εισηγήτρια:
Η Νίνα Παππά γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Ζωγραφική και Γλυπτική στην Α.Σ.Κ.Τ., φοίτησε στο C.A.V.S., ΜΙΤ και κατέχει διδακτορικό δίπλωμα στην Θεωρία της Τέχνης από την Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ. Είναι επίκουρη καθηγήτρια στο εργαστήριο Ζωγραφικής της Σχολής Αρχιτεκτόνων – Μηχανικών του ΕΜΠ. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.